28 Nisan 2017 Cuma

PROBİOTİK SIRLAR 😹

Şişkinlik,hazımsızlık,gaz,kabız,ishal,yorgunluk,halsizlik,depresyon...Biri diğerine el verdi mi dertlerin ardı arkası kesilmiyor.Çözüm belkide çok basit.Bağırsaklarınıza hakkettiği özeni gösterirseniz,o da bizim gülümsememizi sağlayacaktır.
Nasıl mı?Sakın lavmandı detokstu gibi tembelce bir  yanılgıya düşmeyin.
Sağır sultan bile biliyor artık siyez gibi çok özel buğdaylar dışında kullanılan her buğday dolayısı ile satın aldığımız her ekmek sağlığımız için çok zararlı.Çölyak değilseniz bile gluten intoleransınız olma ihtimali çok yüksek.Bir de rafine şeker(ki esmer şeker de melas katılmış aynı zehirdir sadece paketlenmesi ve algı yönetimi onu masummuş gibi gösterir) ve tatlandırıcı kullanıyorsanız Candidalarınız bayram ediyordur!
İstediğiniz hapı yutun sadece ilaç firmalarını zengin edersiniz.Sürünmeye ise devam...
Tabi kolaya kaçıp paketlenmiş gıdalar kullanıyorsanız,hele ki küçücük çocuklara yediriyorsanız bu satırdan itibaren bu yazıyı okumanıza hiç gerek yok.Sizi yormayalım.Zaten dünyayı ben mi değiştireceğim,devletin önlem alması lazım,onlar da organik mi,çok pahalı vs.vs.vs.Iıh bu yazı size iyi gelmez!
Elini taşın altına koyanlar,üşengeçliği sadece romanlardan bilenler beri gelin lütfen.Yoğurt yapacağız.Ama yıllardır gururla yaptığımız klasik ev yoğurdu değil.Tam bir şifa bombası kombiotik ve probiotik yoğurt.Yine elcağızlarımızdan çıkacak.
Son 6 aydır kendi üstümde ve iki kedimde de denediğim ve gerçekten şifa bulduğumuz için yazıyorum bunları.
Şanslıyım Aysun the sütçü'müzün sütlerine ulaşabiliyorum.(aysunthesutcu@gundonumu.biz.tr)
İstanbul dışında iseniz eminim çiğ süt olmadı kötünün iyisi gerçek günlük süt bulabilirsiniz değil mi?Bir çelik tencere,cam steril 1 litrelik kavanozlar,Süt termometresi ki internetten kolaylıkla edinebilirsiniz,Doğadan Bizim mayadan mayalar,http://www.dogadanbizim.com/bizim-maya-urunlerimiz/Mayalar?product_id=62
ve tabiki olmazsa olmazımız iyi niyetle güleryüz.
Mayaların üzerinde zaten tarifler var. Ben tecrübelerime dayanarak olabilecek olumsuzluklar üzerine yoğunlaşmak istiyorum.Sütten eminseniz kaynatmaya bile gerek yok ama değilseniz kaynatmak şart.Kimi 10 dk. kimi 15 dk. der.Unutmayalım ki süt kaynadıkça suyu uçar ve yoğurt daha katı olur ama yine unutmayalım ki amacımız katı yoğurt değil sağlıklı yoğurt yapmak.Kaynama süresi uzadıkça besin değeri azalacaktır ki bu bize göre değil.
Yoğurt bakterilerimiz belli bir sıcaklıkta aktive oluyor.45 derece ideal.İlk kez yapıyorsanız steril paketlerinden mayanızı çıkartıp 50 derecedeki bir bardak süte iyice karıştırın ve en az 20 dakika ön mayalama yapın ardından pakette 45 derece dese de ben yine 50 dereceyi tercih
ediyorum,mayalayın.5 litreye kadar bir paket maya kullanıyoruz.(1 lt. de olsa 3 lt. de olsa tam paket)
Ben fırında mayalamadan istediğim sonucu alamadım ve klasik sarıp sarmalama usulü kışın kalorifer üzerinde şu anda battaniye ve termofor ile gayet iyi sonuçlar alıyorum.Süre çok önemli,8 saat hiç açmıyorum bazen 12 saate kadar uzuyor ama ekşime olmuyor korkmayın.Sadece bilin ki 55 dereceden sonra probiotik bakteriler ölüyor yani aşmamak lazım.Aslında elektrikli battaniye de iyi  bir çözüm olabilir soğuk evler için.
Olabilecek sorunlar,eğer ısı 45 derecelerde sabit kalmadı ise yoğurt sünüyor ki sadece görüntü bazılarınca problem olabilir.Çırpıp ayran olarak içebilirsiniz.İkinci mayalamada mayanıza bir kaşık yoğurttan kattınız mı sünme filan da olmuyor.Isı düşük kalmış ise yarı su yarı yoğurt oluyor tecrübe ile sabittir 😂.Yine çırpın,leziz ve sağlıklı.Baktınız 12 saatin sonunda hala su gibi.Sakın tencereye döküp kaynatmayın.Su ısıtın 50 derece ve kavanozları bir süre içinde tutup süt içi ısıyı arttırın ve tekrar sarıp uyutun,tutacaktır.Eğer ısrarla olmuyorsa sütünüzde fazla antibiyotik olabilir,farklı sütle deneyin ama asla pes etmeyin çünkü değecek...Resimlerde karşılaşabileceğiniz bazı sorunlara benzer durumlar var ama çözümü de var 😸



Mayalama işlemi bittikten sonra bir saat kadar tezgahın üzerinde soğuyor.Buzdolabında da en az 12 saat ve bağırsak şenlikleri başlasın.Ev yapımı probiotik turşularla tam bir şölen.Ben sağlığıma çabuk kavuşmak istiyorum derseniz her seferinde yeni  paketle mayalıyorsunuz.İsterseniz probiotik yoğurdunuzdan üç dört defa birkaç kaşık yeni yoğurt mayalayıp,sonra tekrar paket açabilirsiniz.Buzdolabında en fazla 2 haftada tüketmek lazım.Baktınız bitiremediniz koyun tülbente,bir bardak süzme yoğurt,suyunu lütfen İçin atmayın,iki yumurta biraz limon kabuğu rendesi çırpın hepsini,krem karamel yapar gibi benmari usulü fırında pişirin ertesi gün buzdolabından çıkardığınızda sevdiğiniz meyve ile işte size sağlıklı şekersiz bir cheese cake.Belki artık probiotik değil ama ölen bakteriler metabiotik oldular yani Ölseler dahi içeriklerindeki kalıntılar yararlı olarak bağırsaklarda probiotiklerin beslenmelerine ve güçlenmelerine yardımcı olurlar.Ayrıca fermentasyon ile üretmiş oldukları KZYA lar (yani kısa zincirli yağ asitleri) antimikrobiyal olarak aynı görevi yaparlar.Bir de bakteriyosin olarak ürettikleri zehirli proteinler,mikropların ölmesi için yararlılıklarını sürdürürler.
Bundan iyisi can sağlığı:)
Afiyet kas olsun.
Sevgiyle kalın.
Yeşim Güriş





2 yorum:

  1. Kusura bakmayın her şeyi çok güzel anlatmışsınız ama benim anlayamadığım bir şey var sanıyorum, kambiyotik yoğurt yapmak için kambiyotik maya ve mayalamayı ~50 derecede yapmak dışında hiç bir değişiklik yok, doğru mu anlıyorum?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim,teşekkürler.Evet 55 dereceyi aşmadan,45 in altına da düşürmeden,ısıyı mayalama süresince sabit tutarak yapıyoruz,doğru anlamışsınız.Her iki yoğurt arasındaki fark içerdikleri bakterilerin farklı oluşu ve bağırsaklarımızdaki etkileri.

      Sil