19 Ekim 2017 Perşembe

DAHA,Daha,daha,d, ,!!!


Herşeyin daha fazlasını daha da artan bir hızla ister olduk.Hem de en az çaba ile mümkünse hiç emek vermeden,zaman harcamadan,sabretmeden,yorulmadan.Sadece parayı bastırarak!
Hepimiz kendi içimize bir dönüp baktığımızda,kendi  "daha" larımızı hemen göreceğiz.Bu dahalar bizi mutlu mu ediyor yoksa kendi kendimize yarattığımız lüzumsuz stres kaynakları mı,siz karar verin.
Herşey basitleştirilmiş halde,çok kolay olmalı hatta mümkünse draje formunda hop yuttuk bitti,bir tık 10 çeşit aslında evde kolaylıkla yapabileceğiniz yiyecek kapınızda,okumaya ne gerek var koca paragraf,bir resim,iki satır cikleme,üç te gülücük at,uzman kesil klavye başında!
Teşhisi henüz konmamış,çağımızın müzmin hastalığı "DAHA",veba salgınından da beter,bireyleri teker teker içten çökertiyor.
Daha kolayca,kısa yollardan edinmek istediğimiz şey,sağlıklı mı,sürdürülebilinir mi???Adil mi?!!!En önemlisi de gerçekten size gerekli mi?
Ucuz ise sorun yok!!!Hatta ucuz gibi gösterilen ama aslında emek harcanarak elde ettiğimiz kıymetlileri.mizden "çok daha pahalıya gelenden" yana vurdumduymaz bir körlük yaşadığımızın farkında bile değiliz.
Evde kendi yoğurtlarımızı azıcık bir çaba ile hazırlayıp,turşumuzu kurmak kadar bizi mutlu edebilecek ne olabilir ki?Hele ki ekşi mayanızı dostlarınızLa da paylaşabiliyorsanız ne mutlu size.Artıp çoğalmak ne kutsal.KENDİ Mutfağınızda yaptığınız herşey sizin denetiminizden geçiyor,
temizliğinden,kalitesinden eminsiniz.Ne rahatlatıcı bir duygu,sorgulamanıza gerek yok çünkü onu siz yaptınız 👍
Probiotik beslenme ve fermente yiyeceklerin sağlığımıza etkisinin daha da bilinir olması bizim "DAHA" açığımızı çok iyi bilip faydalanmak isteyen bir kısım çok para kazanma hırslısını hemen harekete geçirdi ve hop drajeler raflarda yerlerini aldı.Dahacılara müjdelendi.Bu arada ay vaktim yok şekerimciler için de ben yaparım sana misli misli pahalıya satarımcılar türedi.Basit bir elma sirkesi üzerinden,yada turşudan sanki aya gidiyormuşçasına olmazsa olmaz mitleri üretilip,şevkleri kırma politikası da bazılarında işe yaradı,özgüvenler itinayla sarsıldı.
Slow Food hareketinin bel kemiğidir iyi temiz ve adil gıda.Deneyimlediklerimizin birçoğuna ters mi?O zaman düzeltmek lazım gelmez mi?
Değişime mutfaklarda başlamak lazım.Kendi meyve sebzenizi üretemiyorsanız,kendi memleketinizin,kendi bölgenizin,şehrinizin,kasabanızın üreticilerinden alın.Mis gibi elmamız üzümümüz varken okyanus ötesi ithal besin değeri mikrobiyatamıza katkısı kuşkulu ucubelerle ne işimiz olabilir...Evde sirke,turşu,ekşi maya...Herkes kolayca yapabilir.Herkes kuru baklagillerdeki fitatı parçalamayı öğrenebilir.Keşke probiotik bakteri yada inek sütü yada elma üretebilsek mutfakta.Üretemezsek te çoğaltabiliriz.Al kaliteli güvenilir çiğ süt ve maya,yap beş litre sütten probiotik mayalı yoğurdunu,peynirini,kombiyotik ayranını,tereyağını.Kur sirkeni,turşunu,siyezin şahını bulursun,yeter ki daha kolayına kaçma araştır.Çankırı'dan al tuzunu,aracıya para kaptırana kadar,uçup gelecek hali yokya tuzun,kargo her şekilde ödeyeceksin.Hem de üreticiden almanın,aracıya para kaptırmamanın keyfini yaşayarak.

Daha ne olsun!Afiyet şifa olsun.
Sevgiyle kalın,
Yeşim Güriş


2 yorum: