27 Haziran 2017 Salı

PROBİOTİK PEYNİR YAPTIK SUYU ARTTI YAŞASIN !


Başımızı soktuğunuz  güzel bir evimiz var AMA daha büyük ve daha iyi bir semtte mi taşınsak?
Arabam sorunsuz,çok ta severek almıştım AMA şu son çıkan modeli mi alsam?
Sıkıldım bu renkten DAHA iyisi hangisi acaba?
Örnekler sonsuz,iş  tüketmeye gelince kafamızda hep AMALAR  ve DAHALAR...Hep kıyaslamalar...
Peki konu kendi sağlığımız olunca da daha iyisini aramamız gerekmez mi?
Peynir tüketilmeyen kaç ev vardır ülkemizde?Yıllardır Ezinesi, Trakyası,Karsı,Bergaması,Erzurumu,Urfası...Nasıl güzel bir hazinemiz var.
Henüz küçük bir grup  ta olsak bizler peynirleri kıyasladık,araştırdık ve şimdi peyniri bir tık DAHA  yukarı taşıdık.Evde nefis PRPBİOTİK BEYAZ PEYNİRLER yapıyoruz.
http://www.dogadanbizim.com/bizim-probiotik-peynir-mayasi
Probiotik peynir yapmak harika bir deneyim,sağlığımıza kattıkları ise eşsiz.
10 litre sütten yaklaşık 1 lt peynir çıkarken 9 litre  whey yani şifa dolu lezzetli tatlı  peyniraltı suyu çıkıyor.(Eğer mayalama değilde sirke veya süt gibi asit kullanırsanız da ekşi peyniraltı suyunuz oluyor.)
Miktar gözünüzü korkutmasın.Bir damlasını bile heba etmiyeceksiniz.Vücut çalışanlar,sporcular tonlarca para veriyor toz haline,sizin elinizde taptaze,katkısız bir aminoasit deposu var.Bakalım neler yapabiliriz bir damlasını bile kaybeymemek için.
Öncelikle tazeyken tüketmeyi tercih edebilirsiniz.İçimi harika,lıkır lıkır.Çok tatlı geliyorsa biraz kaya tuzu ekleyin elektrolit dengeniz bayram etsin.Yada taze meyve sularına,ayranlara,smoothie yani meyveli yoğurtlu soğuk içeceklerinize ya sıvı olarak yada buz formunda katabilirsiniz.En mız mız çocuk bile meyveli buz çubuğunda hapur hupur yiyecektir peyniraltı suyunu😹



En az 10 gün buzdolabında koruyabilirsiniz.Ben 1 lt lik cam şişelerde saklıyorum.Her seferinde yeni şişe kullanarak patojenlere karşı bir önlem alıyorum kendimce. 😸Aysuncuğumun cam şişeleri yine işe yarıyor anlayacağınız.
Baklagilleri,tahılları,tohum ve kuruyemişleri  fermente edebilirsiniz peyniraltı suyu ile.Glisemik indeksini düşürdüğünüz bir pirinç veya fitik asidini yok ettiğiniz bir kurufasulye...Rüya gibi.Ferda Hanım çok güzel anlatmış,ellerine sağlık.
http://www.fermentemutfagim.com/2015/12/fermente-baklagiller-ve-tahllar.html
Turşunuza katabilirsiniz.Kıtır kıtır lahana yada çıtırdak bir erik turşusu hem de probiotik.
Etlerinizi farklı baharatlar eşliğinde marine edebilirsiniz.Sütün girdiği her yerde aynı işlevi görür peyniraltı suyu.
Tam vakti soğuk ayran aşı yapabilirsiniz naneli,kompleks karbonhidrat,örneğin önceden fermente edilmiş nohut ile,buğdaydan kaçınıyorsanız. Balkonda nane yetiştirmek ne kolay.Biraz peyniraltı suyu da dökün garibim bayram etsin minnak saksısında.Bahçenizde ,saksılarınızda tüm bitkilerinizde kimyasal zehirli gübre yerine harika bir çözüm.Solucanlarınız varsa kompostunuzda ne şanslılar.
Yoğurt çorbası yada eğer hamur işleri tüketiyorsanız sıvı malzeme yerine kullanarak pişirdiğinizde metabiotik formda şifalanmaya devam edebilirsiniz.Sizin poğaçaların lezzeti ve yumuşaklığı da dillere destan olur peyniraltı suyunuzun.Hele ekşi mayalı siyez ekmekler.Pişirirken fırına bir tas su koydunuz mu daha da yumuşak oluverirler.
Herkes makarna pişirir ama sizin peyniraltı suyu ile çektirerek yaptığınız makarnanıza bir de probiotik peynirinizden eklediniz mi...Yada kombiyotik sarımsaklı yoğurt yani prebiotik takviyeli!
Ölüsü de dirisi de şifa kaynağı probiyotiklerin.
Peyniraltı suyunu da asitle kestirip neden lor yapmıyorsunuz?Nasıl da bereketli evde mutfaklarımızda yüreğimizi de koyarak ürettiğimiz herşey.Ekşi peyniraltı suyunu toprağın asit oranını arttırdığı için özellikle domates ve çilek fidelerinize ayırabilirsiniz.Tatlısı ise toprağın ph ını düzenler yani tüm bitkilere,çimlere.Salatalık,kabak,bezelyelerin yaprağına sıkıldığında mantar ve küfleri yok eder.


Peyniraltı suyunuzun bir kısmının içine dilerseniz kıyılmış yemyeşil bir nane ve/veya kıpkırmızı pul biber yada yaratıcılığınız ölçüsünde minik sumak parçaları,meyveler vs... ekleyerek şenlendirip, şekilli buzluklarda dondurabilirsiniz.Bardağınızdaki probiotik ayrana buz yani su katmamak artı bir puan,Kımızınızın üstünde yüzen görsellik etti mi iki puan!Fermente çilek suyunuzun üstünde tatlı tatlı keyif çatan wheyli muz küpüne  de siz puan verin,hele bir de  yeşil mayosu varsa fesleğenden!
Komşularınızla birazını paylaşıp onların da probiotikler konusunda aydınlanıp şifalanmasını sağlayabilirsiniz.
Evde kedi köpek gibi patili bir dostunuz varsa içirebilirsiniz.Benimkiler bayılıyorlar.
Tavuklarınız varsa yumurta verimini arttırabilirsiniz.
Listemiz uzayıp gidiyor,bir pamukla yüzüne sürenler mi istersiniz,kimbilir daha ne yöntemler.

Eğer hala kaldı ise derin dondurucuda da saklayabilirsiniz.

Afiyet kas olsun,aman şeker olmasın.
Sevgiyle kalın.
Yeşim Güriş

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder