27 Nisan 2013 Cumartesi
Mersin’de ele geçirilen GDO’lu pirinçlerin test sonuçları uluslararası düzeyde skandala yol açacak boyutta. Uzmanlara göre test sonuçları ABD-AB arasında devam eden ticaret müzakerelerini kesebilir. GDO krizinin ortaya çıkmasının ardından ABD Büyükelçiliğinden yapılan acil açıklama da bu skandalı engellemeye yönelik. Test sonuçlarıyla ortaya çıkan GDO’lu pirinçlerin içinde böcekleri öldürmeye yönelik toksinler içeren BT63 türü yer alırken bunun yanında en sabıkalı türlerden olan LL601 de ABD’de 750 milyon dolar tazminata sebep olmuştu. BT63’le ilgili fareler üzerinde yapılan deneyler alerjiye yol açtığını göstermişti.
Önceki haftalarda Mersin Limanı’nda yakalanan GDO’lu pirinçler ile GDO tüm Türkiye’nin gündemine oturdu. Yakalanan pirinçler için İTÜ’de 4 nisanda yapılan var-yok testleri pozitif çıktı. Taraf’ın dün ulaştığı ikinci aşama olan kimliklendirme test sonuçları ise uluslararası skandala imza atacak nitelikte.
ABD-Çin üretimi birarada
Sonuçlara göre pirinçte, Çin’de çiftçilere devlet tarafından gizlice ürettirilen, istenmeyen böcekleri öldürmeye yönelik toksinler içeren BT63 türü tesbit edildi. Yine sonuçlarda görülen ve uzun süreden beri ilk defa ortaya çıkan LL601 de ABD’de 750 milyon dolar tazminata sebep olmuştu. 2006 yılında üretim izni olamayan sadece deneme amaçlı ekilen LL601’in diğer temiz tarlalara sıçramış, deneme üretimi yapan Bayer, ABD’li çiftçilere 750 milyon tazminat ödemek zorunda kalmıştı. Ancak 2009 yılından bu yana AB’de LL601 vakasına hiç rastlanmamıştı. Mevcut durum, uzun aradan sonraki ilk LL601 vakası olacak. Burada en dikkat çeken nokta dünyada ilk kez ABD ve Çin’de üretimi yapılan
Sonuçları Taraf ’a değerlendiren Greenpeace Akdeniz Tarım Kampanyası Sorumlusu Tarık Nejat Dinç, skandalın uluslar arası bir krize dönüşebilecek nitelikte olduğunu belirterek, “Bugün Mersin’de ortaya çıkan GD pirinç skandalı 2006’dakine benzer, ABD’li firmaların ana aktör olduğu yeni bir uluslararası skandala dönüşecek gibi görünüyor.
http://www.taraf.com.tr/haber/en-zehirli-pirinci-turkiye-yemis.htm
Serkan Ayazoğlu
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder