15 Nisan 2017 Cumartesi
EV YOĞURDU FAYDALIDIR AMA PROBİOTİK MİDİR?
Hep aynı şarkıyı ve bir tek o şarkıyı söylemek,yeni bir şarkı söylememek veya dinlememek bir süre sonra sizi bilmem ama beni sıkar...
Evde yoğurt yaparken her nedense konu mayaya gelince yıllarca aynı şarkıyı söylediğimizin farkına bile varmıyoruz,yeni notalar keşfetmekten kaçınıyoruz.Konu az bilinen probiotikler olunca da ninni söylemekten öteye ne yazıkki geçemiyoruz.
Sütümüzü doğru maya ile uyutacağımıza bazen kendimizi mi uyutuyoruz?
Evet ninniler çok güzel ama onlar bile içlerinde katagorilere ayrılmıyor mu?Beyni en çok uyaran geliştiren anne şefkatinin yanında,hangisi acaba?
https://m.youtube.com/watch?v=ae2edL0CvsM
https://m.youtube.com/watch?v=0DKbbCUG0zo
https://m.youtube.com/watch?v=t894eGoymio
Paketlenmiş gıdaya tabiki karşıyız,bilinçlendiğimiz ve doğru bilgi sahibi olduğumuz andan itibaren
evimize,sistemimize paketlenmiş,işlem görerek form değiştirmiş sağlığımıza zararlı hiç bir şeyi sokmuyoruz,kimseye de yedirmiyoruz.
En basiti Gündönümü çiftliğinden gerçek yumurta alıyoruz eğer şanslı isek.Evimize karton kutusunda paketlenmiş olarak gelmiyor mu?Yoksa Serdar ve Sarah balkonunuzda mı yumurtlatıyor tavuklarını 👻
Aysuncuğumuzun eşsiz sütleri için salonda inek te sağmıyoruz...Steril bir şekilde şişeleniyor.
Sapla samanı iyi ayırt etmek lazım.
Binbir zahmetle ayrıştırılan probiotik bakterileri kese kağıdına koyup bizlere ulaştırmak gibi saçma bir düşünce olamayacağına göre,tabiki liyofilize yöntemi ile,GDO suz,en saf ve taptaze haliyle sadece minik poşetlere koyarak bize ulaştırılmasına neden bazılarımızca şüpheyle bakılıyor,anlamak mümkün değil.Komşu teyzenin mayasını alırken tırnaklarının temizliğine veya senelerce kullandığımız kötü bakteri yuvası tahta kaşığımıza bakmıyoruz,kontaminasyonla ilgili hiç şüphe duymuyoruz ama steril pırıl pırıl probiotik bakteri sırf paketin içinde diye,NBŞ li,GDO lu,koruyucu madde dolu bir kutu bisküvi ile acımasızca kıyaslayıp bir anda probiotik mayaları market maymunu ürünlerle haksızca aynı seviyeye indiriyoruz!
Lütfen bir durun.Düşünün.Anlayın aradaki farkı ve yapılan haksızlığı.
Endüstriyel paketlenmiş ürün nedir bir daha araştırıp,konuyu tam öğrenmekte fayda var.Bir de eczaneden satın alınan Reflor benzeri probiotik bakterileri suyla karıştırmak gerekirken süte katan ve bu bakterilerin fermente olduğu yanılgısına düşenler var ki burdan bir kez daha uyarmak lazım.Lütfen okuyunuz ve yazılanı uygulayınız ki fayda görünüz...
Her çömlek içinde,tahta kaşık yanında bir parça çuvalın üzerinde sunulan şey gerçekten organik ve sağlıklı mıdır,algı yönetimi nasıl yapılır,sübliminal mesajla neler olduğundan daha iyi veya daha kötü gösterilir bir daha düşünmek lazım...
Isıl işlem görmüş market sucukumsu şey de bir zarın içinde ve nitrat yuvası,fermente has sucuk ta kurutulmuş bağırsağın içinde.Ama ikinin arasında dağlar kadar fark yok mu?O zar olmadan anca köfte olur.?.
Ninniler de güzel ama uyutur insanı.Ufkumuzu açalım,ikinci beynimizi çalıştıralım ve probiotikleri çok ama çok iyi anlayalım.Anlayalım ki prebiotiklerle birlikte tüketirken fermente yiyeceklerle de takviye edip nasıl sağlıklı kaldığımızı hergün gözlemlediğimizde ne kadar doğru yolda olduğumuzu da defalarca idrak edelim.Konunun uzmanlarından sevgili Haydar Yılmaz Beye bir kulak verelim dilerseniz ki ninni türkü formundan çok sesli müzik seviyesine de geçiş yapalım,nöronları çalıştıralım 😉
http://www.dogadanbizim.com
"NORMAL YOĞURT NEDEN EKŞİR ?
EKŞİ YOĞURT PROBİOTİKMİDİR ?
..
İKİ BAKTERİ
Yoğurt oluşumunu sağlayan 2 bakteri Lactobacillus bulgarius ve Streptecoccus thermophilus' tur.
Bu bakteriler sütte birbirlerini geliştirerek hem sütü yoğurt yaparlar hemde kendileride büyür ve çoğalırlar.
Bu 2 bakterinin birinci görevi sütü yoğurt yapmak ,ama diğer ikincil ve önemli görevleride mide ve bağırsaklarda sindirime ve emilime yardımcı olmaktır.
.
Lactobacillus bulgarius ince bağırsağın son kısımlarına kadar canlı olarak ilerleyebiliyor.
Streptecoccus thermophilus ise oniki parmak bağırsağına kadar gidebiliyor.
.
Bu iki bakteri bulundukları alanlarda bir çok yararlı işler yaparlar ancak ,bağırsaklarda geçici olarak kalırlar ve sonra posa ile dışarı giderler.
Mide asidinde ve safra tuzları karşısında güç zaafiyetide yaşarlar.
Koliformlar başta olmak üzere diğer E.colilere karşı bir dirençte gösteremezler.
Yoğurt bakterileri bu bilgiler ışığında probiotik bakteri olarak nitelendirilmiyor.
Yoğurtta probiotik değil..
..
NORMAL YOĞURT PROBİOTİK DEĞİLDİR..!..
.
Nedir bir bakterinin probiotik olmasının kriterleri.
1.Mide asidine ve safra tuzlarına dayanıklılık
2.Bağırsaklara tutunarak kolonize yaşamaları
3.Patojenlere karşı dirençli olmaları ev savaş vermeleri
4.Simbiyotik bir ortam yaratmaları
5.Midede kimyasal sindirimde ve bağırsaklardaki fermentasyonlarda etkin olmaları vib. gibi stratejik görevler.....
Dünya probiotik otoriteleri probiotik bakterilerin kriterlerini bu şekilde belirlemiştir.
Bu kriterler sonucunda probiotik bakteriler eklenerek probiotik yoğurt kavramı ortaya çıkmıştır.
Ev yoğurdu zaten probiotiktir demek , bu bilgiler karşısında çok yanlış bir savdır.
O zaman probiotik yoğurt nedir ...sorularına cevap kalmaz..
..
YOĞURDUN EKŞİMESİ..
.
Yoğurt neden ekşir ?
:
Ekşimenin 2 nedeni vardır !
.
1. Yoğurda eğer bir mikrobik bulaşma olmuş ise yoğurdun yapısı hızla bozulur ve hemen ekşime ,küflenme başlar.
İçinde mikropların hızla çoğaldığı bu yoğurdu tüketmek hastalıklara doğru dolu dizgin koşmak demektir.
.
2.Kimyasal çürüme yolu ile ekşime .
Yoğurt yapısal olarak çok uzun süre dayanabilen bir gıda değildir.
Zayıf bakterilerden dolayı bir müddet sonra yapı çözülmeye başlar ve kimyasal olarak yoğurt değişir.
Bu kimyasal dönüşüm besinsel olarak çürümedir.İçeriğindeki bakterilerin gücü gittikçe azalır ve mikroplar çoğunluğu ele geçirip sayısal üstünlük sağlarlar.
Bu çürümüş yoğurtlarında hiç bir besleyici yanı kalmadığı gibi ,sağlık açısından olumsuzluklar taşırlar.
..
ENDÜSTRİYEL YOĞURTLAR
.
Endüstriyel teknolojik işlemlerle üretilen yoğurtlar iddia edildiği gibi son derece hijyeniktir.
Hatta içlerinde katkı ve koruyucu maddelerde yoktur.
.
Ancak bunlar endüstriyel yoğurdun sağlıklı olduğuna kanıt değildirler.
.
Endüstriyel teknolojik işlemler ;yüksek sıcaklık ve basınçlarla pastörizasyon ile yine yüksek basınçlarla homojenizasyon yoğurdu sağlıksız yapan işlemlerdir.
.
Endüstriyel yoğurt uzun bir süre ekşimeyen ,suyunu salmayan ve yine uzun bir süre küflenmeyen yoğurttur
..
EVDE YOĞURT MAYALAMAK
.
Endüstriyel yoğurda karşı evde yoğurt mayalanması sağlıklı bir tercihtir.
Bu anlamda bir tercihin yapılması için yönlendirme yapılmasıda son derece olumlu bir harekettir.
:
Ancak ev yoğurdunun normal olarak zamanı geldiğinde ekşimesini işaret etmek yerine ekşi yoğurt sağlıklıdır hatta probiotiktir demek çok büyük bir yanlıştır.
.
Büyük bir hatadır.
.
Ekşiyen yoğurtları probiotik diye tüketmeyi tercih edenler bilmelidirler ki bir çok mikrobu,küf ve mantarı vücutlarına alarak en başta candida olmak üzere bir çok mantarları çoğaltmış olacaklardır.
.
Hastalık yapan bir çok bulaşıcı mikrobu alarakta hastalıklara davetiye çıkarmış olacaklardır.
.
PROBOTİKLER ARAŞTIRILMASI VE İNCELENMESİ GEREKEN MİKRO CANLILARDIR
..
ARTIK ZAMAN PROBİOTİKLERİN ZAMANIDIR
..
PROBİOTİK BİLİNÇLENLENME ZAMANIDIR "
Sevgiyle kalın
Yeşim Güriş
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder