10 Ağustos 2009 Pazartesi

GALERİ SİNEKLERİ





Sinek küçüktür ama mide bulandırır.Bu da yaprak sarartan cinsinden!Galeri sinekleri...Aslında beyaz üçgen mini mini halleri bana sevimli bile geliyor ama domateslerime virüs bulaştıracakları endişesi onlardan kurtulma planları yapmam için yetiyor da artıyor bile.Geçen sene sarı tuzaklarıma pek rağbet etmemişlerdi!Bakalım bu sene ne olacak!

Biraz ansiklopedik bilgi araya sıkıştırmakta fayda var.

YAPRAK GALERİ SİNEĞİ (Liriomyza trifolii, L.huidobrensis, L. Byroniae)

Tanımı ve Yaşayışı : Erginleri 1-2 mm. Boyunda gri – siyah renktedir. Larvaları en fazla 3 mm. Boyunda beyaz- sarı renkte ve şeffaftır. Erginleri bitkinin tüm yapraklarında larvaları galeri içinde bulunur. Sera koşullarında bütün mevsim boyunca yazın yabancı otlar ve sebzeler üzerinde görülür.

Zarar Şekli : Dişiler yapraklardan küçük yaralar açar , buradan özsu ile beslenir. Ve hücre bozulmasına neden olurlar. Bu besleme delikleri sarararak küçük lekeler meydana getirir. Larvalar yaprakların iki zarı arasında kalan etli doku ile beslenir ve galeri oluştururlar. Daha sonra zarar görmüş bölgeler sasarıp kurur ve yapraklar dökülür. Genç bitki ve fidelerde gelişmeyi geciktirir. Kalite ve verim kaybına neden olur.

Mücadele Yöntemleri :
Kültürel Önlemler : Yabancı otlar ile mücadele yapılmalı, bulaşık bitki artıkları imha edilmeli ve bulaşık fide kullanılmamalı , Toprak 10 cm. derinliğinde sürülerek topraktaki pupalar yok edilmelidir.

Biyo teknik Mücadele : Fide dikimi ile ilgili ilk ergin uçuşunu belirlemek üzere dekara 1 adet sarı yapışkan tuzak yerleştirilir. İlk ergin uçuşu belirlendikten sonra 3 m aralıklarla çapraz olarak dekara 116 adet tuzak asılır.

Benim balkon kaç dekar acaba :)))

Sevgiyle kalın

Yeşim Güriş

2 yorum:

  1. söööle kaba bi tahminle 3 dekar vardır :)
    dip not : nasıl mezun ettiler beni acaba mühendislikten ?

    YanıtlaSil
  2. Fotoğraftakiler beyazsinek , yaprak galeri sineği değil

    YanıtlaSil