26 Ağustos 2009 Çarşamba

SÜT AMA HANGİ SÜT???

Resimde yeni sağdığı sütü yağından ayırıp kaymak elde eden tatlı bir hanımteyze görülüyor(bu devirde ve hala!Yaşasın...) http://www.fotokritik.com/939266)





(Sütü yağından ayırır bu makina.çıkan kaymağın tadını başka hiçbir şeyde bulamazsınız.biriken kaymaklar yayıkta yağ yapılır çıkan yağ soğuk suyun içine alınır ve sonra top top yapılarak saklanacakları yere...yağı ayrılan sütün içine maya karıştırılır akşam kapı önündeki enteresan tezgaha suyundan ayrılması için file benzeri ni bezin arasına dökülür.üzerine ağır taşlar konur.suyu ineklere ziyafettir.sabah namazı file kesilmeden peynir dikkatlice kesilir kalıp kalıp.tuzlanıp satışa gönderilir.yavan peynirdir adı.o zaman yağsız diye ev halkına yedirilmiyen peynir şimdilerde diyet listelerine girerek intikam almakta herkesten.makinanın kurulmasıda başlı başına bi ritüeldir.içinde onlarca kuyruksuz honi benzeri parça vardır özel aletiyle sıkıştırılarak takılan...........)





Demiş özlemle yorum yazan bir kişi.






Bir süredir FSD'de süt sağlığımıza faydalı mı zararlı mı diye tartışıyoruz.Ben de burda her iki görüşe yer verdim.Önce kendi fikrimi sonra da karşı görüşü paylaşacağım sizlerle.




Damağıma fikrini sordum nefis dedi!

Vücuduma fikrini sordum süper dedi!

Keyfime sordum keyfine bak dedi!



Eh ben de Aysuncuğumun şifalı sütlerini yudum yudum,dilim dilim tüketmeye devam ediyorum!


UHT mi asla!Kutu süt hiçbir zaman!Sokaktan alınan brusellalı ne olduğunu bilmediğimiz sıvılarmı ı-ıhhh!!!Hiçbir zaman birkaç kodamanın vicdansız ellerine bırakılmış süt çarkında boğulmayacağım.Ama FSD üyesi olarak temiz ve adil gıdaları her zaman arayacak bulacak ve tüketerek,etrafımı bilinçlendirerek Aysun gibi geriye kalan bir avuç iyi ahlaklı fedakar cesur yüreğe de herzaman destek olacağım...


Ben de konuyu bir başka yönünden ele alayım.Yoga derslerinde hoca ile çeliştiğim tek konu süt ve süt ürünleri tüketmememiz konusundaki sonsuz ısrarı idi.Yoga üstadlarının bu zehiri yasakladığını bizim de kullanmamız gerektiğini anlatıp dururdu.Yoga malumunuz uzak doğu felsefesi.Ya orda yaşayanlarda % 90 'a dek laktoz intoleransı olması sizce sütün bence haksız kötü şöhreti ile alakalı değil mi???http://www.drahmetdobrucali.com/hastaliklar/hastaliklar-l-p/laktoz-intoleransi/ Laktoz intoleransı olan kişi doğal olarak sütü kötüleyecektir.Daha sonra bu felsefeleri batıya uygulayıp üstad olduğunu iddia edenler de copy paste sütün karalanmasına devam edeceklerdir!''Bu enzimin seviyesi doğum sırasında en yüksek iken yaklaşık 2 yaşından sonra enzim aktivitesi azalmaya başlar. Bu nedenle laktoz intoleransı genellikle zaman içinde ortaya çıkan bir durumdur.''Bebeklik sonrası komplikasyonları gayet iyi açıklıyor bu cümle...Rahatsızlığınız varsa süt içmeyin!Ama kımız içen bir bir ırkın çocukları isek,Artun hoca sağolsun bunca farklı peynirin yapımcısı isek,tüm yabancı dillere armağan ettiğimiz nadir sayıdaki Türkçe kelimelerden biri YOĞURT ise...Süte de onu binbir zorlukla kapımıza kadar getiren dostlara ve kızlarımıza da fazla haksızlık etmeyelim derim.Kimin finanse ettiğini bile bilmediğimiz araştırmalar habire yeni bulgularla ortaya çıkıyor!Bugün de patlamış mısırın kansere çare olduğuna dair bir yazı vardı mesela !!!http://www.milliyet.com.tr/Yasam/HaberDetay.aspx?aType=HaberDetay&KategoriID=5&ArticleID=1130226&Date=20.08.2009&b=Patlamis%20misir%20antioksidan%20deposuYoruma dikkat!Sarkastik olsa bile kaç kişi anlar acaba?


Sütün faydaları ile ilgili bilimsel yayınları alt alta dizmeye gerek yok.Ben ahlaklı bilimi reddetmeden mantık,vicdan ve kişisel tecrübelerim rehberliğinde seçim yapmaya çalışıyorum.


Sütten bıyıklarımı seviyorum :)))


Sevgiyle kalın

Yeşim Güriş


Diye yazmamın sebebi işte bu yazı


Bu süt konusu çok tartışmalıdır. Doğada her memeli hayvan, sadece kendi sindirim sistemi iyice gelişene kadar, anne sütüne ihtiyaç duyar. Başka hiçbir süte başka hiçbir dönemde ihtiyaç duyulmaz. Sütün temel ve sürekli tüketilmesi gereken bir gıda olduğu iddası, sadece süt endüstrisinin pazarlama ve propogandasından başka bir şey değildir.
Doğada insana genetik olarak en yakın (genlerimizin %99.5'i ortak) canlı olan maymunlar, bol taze meyve, yeşil yapraklı sebze, yenebilir fındık fıstık gibi tohumlar, ve az miktarda (türüne göre %3-15) hayvansal gıda ile beslenirler. İnsan için de en doğal, en faydalı, en sağlıklı besinler ve beslenme biçimi, yaklaşık budur. Ne süte, ne de pişmiş veya işlenmiş herhangi bir gıdaya insanın ihtiyacı yoktur. Bu doğal beslenme tarzından uzaklaşmak, insanın sağlık sorunlarının önemli bir kısmında etkendir.
Ancak bu temel ve doğal gıdaları üretmek ve satmakta, bunu herkes yapabildiği ve tekel olunamadığı için yüksek karlar yoktur. Endüstriyel süt üretimi, yüksek maliyet ve teknoloji (hormonlar, antibiyotikler, genetiği değiştirilmiş mısırdan yemler, yüksek kapasiteli tesisler vs) gerektirdiği için, küçük çiftçinin rekabetinden kendini yalıtabilen, tam tekel (monopoly) değilse bile, birkaç büyük şirketin aralarında anlaşıp kontrol edebildiği pazarlar (oligopoly) oluşturur.
Ve endüstriyel süt, içinde büyüme hormonu, antibiyotik kalıntıları, endüstriyel üretimin, örneğin pastorizasyonun sütün üzerindeki bozucu etkileri ile, doğal inek sütünden de (onu bile buzağı değilseniz içmeniz gerekmiyor, hiç bir ineğin sütünü emziren yetişkin maymun gördünüz mü doğada?) alakası kalmamış ucube bir sanayi ürünüdür.
Kalsiyum, sütten kolay emilemez, ve vücutça kullanılamaz. Kalsiyumun (ve pek çok diğer mineralin) insanlar için en iyi kaynağı, süt ve süt ürünleri değil, yeşil yapraklı sebzelerdir. (Tabi organik gübre ile yetiş
Dünyada nüfusunun çoğunluğu, sütteki laktoza tepki gösterir, çünkü inek sütü insanlar için uygun bir gıda değildir.
Yetişkin bir insan için inek (veya anne sütü dışındakoyun keçi sütü dahil herhangi bir süt) içmek, genellikle mukus oluşumuna, allerjilere, hatta kansere zemin hazırlar. (John Hopkins hastenesinin yayınladığı raporda, süt kesinlikle kanser hastalarının tüketmemesi gereken gıdalar arasındadır).
DÜNYADA ÇOCUKARIN SÜT İÇMESİNİ ÖNEREN HİÇBİR ÇOCUK DOKTORU YOKTUR! AKSİNE ÇOCUK DOKTORLARI, ÇOCUKLARIN SÜT İÇMESİNİN ŞEKER, ALLERJİLER, VE BAĞIŞIKLIK SORUNLARI GİBİ SAĞLIK SORUNLARI İLE İLİŞKİLİ OLDUĞU İÇİN ANNE SÜTÜ DIŞINDA SÜT İÇİLMEMESİ GEREKTİĞİ KONUSUNDA UYARIRLAR.
ÇOCUKLARIN, YAŞLILARIN, YETİŞKİNLERİN, SAĞLIKLI OLMAK İÇİN SÜT İÇMEMELERİ GEREKİR! İNEK SÜTÜ HİÇBİR YAŞTA İNSAN TÜKETİMİ İÇİN UYGUN BİR GIDA DEĞİLDİR. SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİNİN DE, SİGARA GİBİ SAĞLIK UYARISI OLAN ETİKETLERLE SATILMASI, VE TOPLUMUN SÜTÜN NEDEN OLDUĞU SAĞLIK SORUNLARI İLE İLGİLİ OLARAK BİLGİLENDİRİLMESİ GEREKİR.
Alıntı:
* An article titled "More Evidence that Milk Causes Diabetes and Anemia" in


> Prevention and Medicine (Autumn, 1992, page 13) revealed the following: *
> * "It has long been suspected that cow's milk proteins are a > principal cause of diabetes in children, and a new report in the New England > Journal of Medicine adds more support for this explanation. In comparisons > of different countries, the prevalence of insulin dependent diabetes > parallels the consumption of cow's milk." *
> * The actual study appeared in the July, 1992 issue (Volume 327) of > the New England Journal of Medicine. The journal article presented > evidence implicating cow's milk as the cause of diabetes in EVERY ONE of 142 > diabetic children in the study. Each child produced antibodies to bovine > serum albumin. The antibodies which were naturally produced to fight this > invader then turned on the children's own insulin-producing beta cellswhich are located in the pancreas. > *
> * The Journal of the American Dietetic Association (Volume 16, > December, 1993) supported the conclusion of this study and suggested that > the avoidance of cow's milk products during the first few months of life may > help reduce the incidence of IDDM.
> * > AS A RESULT OF THESE REPORTS, THE AMERICAN ACADEMY OF PEDIATRICS > CONDEMNED THE USE OF MILK FOR CHILDREN UNDER ONE YEAR OF AGE!
> * The most respected pediatrician in American history, Dr. Benjamin > Spock, heartily endorsed this conclusion. He went one giant step further. > In the final version of his classic child care book, he adamantly stated > that cow's milk was unsuitable for human consumption, at any age. * > * * kaynak:
http://www.notmilk.com/deb/110198.html
Bu konuda kesin kararınızı vermeden, aşağıdaki siteyi incelemenizi, ve madalyonun öbür yüzünü de değerlendirmenizi öneririm.
http://www.notmilk.com/ : Genel olarak süt karşıtı bir site.
Özellikle de, bir doktorun hastalarına süt ile ilgili yazdığı aşağıdaki mektup çok bilgilendirici:
http://www.notmilk.com/kradjian.html
Sevgiler, saygılar,
Özer Tayiz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder