Keyifli bir cumartesi idi.Benim için en güzel sürpriz sevgili Şefika Görgülü Kamçez'in aniden aramıza katılması ve blogundan tanıdığım Aslı Balakın ile yüzyüze tanışmam oldu.Pembe kardeşliği başka birşey!Yakın bir zamanda mini bir organizasyon yapıp bir araya gelmeye karar verdik.Gruba da duyururuz gelmek isteyen olursa başımızın üzerinde yeri var.
Sevgili Rasim Karavana'nın tavsiyesi üzerine kırdığım çatallaşan iki gövdeyi suya koyup köklendirmiş ve Zeytinburnu Tıbbi Bitkiler Bahçesine evlatlık vermiştim.Toprağa öyle sıkı sıkıya tutunmuşlarki anlatamam.Tam beş tane pembiş kızımız da olmuş müjde :)))
Resimleri koydum umarım hoşunuza gider.Muz ve ayçiçekleri ile beraber mutlu mutu yaşıyorlar hem de sırığa bile alınmadan!
Bu aralar saf şeker yerine alternatif olarak meyve suları kullanarak reçel yapma çalışmalarımda oldukça işime yarayacak pektin yapımını öğrendim.Zararlı kimyasallardan bir adım daha uzak doğala bir adım daha yakın.Detaylar aşağıda.
Sevgiyle kalın
Yeşim Güriş
Antibakteriyel baharatlarin etkinlikleri
Bakterileri %100 öldürenler: Sarımsak, Soğan, Yenibahar, Mercanköşk
Bakterileri %90-75 öldürenler: Kekik, Tarçın, Tarhun, Kimyon, Karanfil, Limon otu, Defne, Kırmızı biber, Biberiye, Mercanköşk, Hardal
Bakterileri %72-50 öldürenler: Frenk kimyonu, Nane, Adaçayı, Rezene, Kişniş, Dereotu, Küçük hindistan cevizi, Fesleğen, Maydanoz
Bakterileri %48-25 öldürenler: Kakule, Biber, Zencefil, Anason tohumu, Kereviz tohumu, Limon veya Misket limonu
BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ İÇİN DÜZENLİ KULLANILMASI GEREKEN BESİNLER VE MİNERALLER
Sarımsak
Soğan
Zencefil kökü
C vitamini
Bakterileri %90-75 öldürenler: Kekik, Tarçın, Tarhun, Kimyon, Karanfil, Limon otu, Defne, Kırmızı biber, Biberiye, Mercanköşk, Hardal
Bakterileri %72-50 öldürenler: Frenk kimyonu, Nane, Adaçayı, Rezene, Kişniş, Dereotu, Küçük hindistan cevizi, Fesleğen, Maydanoz
Bakterileri %48-25 öldürenler: Kakule, Biber, Zencefil, Anason tohumu, Kereviz tohumu, Limon veya Misket limonu
BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ İÇİN DÜZENLİ KULLANILMASI GEREKEN BESİNLER VE MİNERALLER
Sarımsak
Soğan
Zencefil kökü
C vitamini
Tarifler
Yaprak salamurası
Bir litre suya üç çorba kaşığı tuz konulur.İçine yumurta konur.
Tuzlu su kaynatılarak yaprağın üzerine dökülür.Soğuması beklenir.
Soğuduktan sonra beşer yaprak alınarak aralarına tuz dökülüp sarılır.
Kavanoza yerleştirilir.Kalan su üzerine dökülür.Ağzı kapatılır.
Tuzlu su bakterilerin yaşamasını engeller.
Bir litre suya üç çorba kaşığı tuz konulur.İçine yumurta konur.
Tuzlu su kaynatılarak yaprağın üzerine dökülür.Soğuması beklenir.
Soğuduktan sonra beşer yaprak alınarak aralarına tuz dökülüp sarılır.
Kavanoza yerleştirilir.Kalan su üzerine dökülür.Ağzı kapatılır.
Tuzlu su bakterilerin yaşamasını engeller.
Domates Salçası
Domatesler dörde bölündükten sonra bir gün bekletilir. Süzgeçten süzülür.Çekirdekleri süzgeçte kalır.
Bez bir torbaya konularak suyu süzülür.
Torbada kalan pelte kısım, yağ ve tuz katılarak tencerede kısık ateşte kaynatılır.
Soğuduktan sonra kavanoza konulur.
Tuz bakterilerin yaşamasını engeller.
Domatesler dörde bölündükten sonra bir gün bekletilir. Süzgeçten süzülür.Çekirdekleri süzgeçte kalır.
Bez bir torbaya konularak suyu süzülür.
Torbada kalan pelte kısım, yağ ve tuz katılarak tencerede kısık ateşte kaynatılır.
Soğuduktan sonra kavanoza konulur.
Tuz bakterilerin yaşamasını engeller.
Elma sİrkesi
2,5 litre su bir gün önceden kaynatılıp soğutulur.
Altı tane tatlı elmanın kabukları kalın olarak soyulduktan sonra suya atılır.
Beş tane nohut, iki adet kesme şeker, bir tutam tuz, iki dilim ekmek içi suya atılır.
Kapağı sıkıca kapatılıp güneş almayan bir yerde 30 gün bekletilir.
Sonra bir tülbentten süzülerek yine bir cam kavonoza konur. Bir yemek kaşığı sirke ilave edilerek 30 gün daha bekletilir.
2,5 litre su bir gün önceden kaynatılıp soğutulur.
Altı tane tatlı elmanın kabukları kalın olarak soyulduktan sonra suya atılır.
Beş tane nohut, iki adet kesme şeker, bir tutam tuz, iki dilim ekmek içi suya atılır.
Kapağı sıkıca kapatılıp güneş almayan bir yerde 30 gün bekletilir.
Sonra bir tülbentten süzülerek yine bir cam kavonoza konur. Bir yemek kaşığı sirke ilave edilerek 30 gün daha bekletilir.
Turşu
Salatalıklar yıkanıp temizledikten sonra kavanoza konulur.
Kavanozun yarısına kadar su, diğer yarısına sirke ve yarım çay bardağı limon suyu konulur.
Bir yemek kaşığı tuz ve bir baş sarımsak konulur. İki hafta bekletildikten sonra kullanılır.
Tuzlu su bakterilerin yaşamasını engeller.
Limon sitrik asit yerine kullanılır.
Sarımsak antibakteriyel, antiviral olarak kullanılır.
Salatalıklar yıkanıp temizledikten sonra kavanoza konulur.
Kavanozun yarısına kadar su, diğer yarısına sirke ve yarım çay bardağı limon suyu konulur.
Bir yemek kaşığı tuz ve bir baş sarımsak konulur. İki hafta bekletildikten sonra kullanılır.
Tuzlu su bakterilerin yaşamasını engeller.
Limon sitrik asit yerine kullanılır.
Sarımsak antibakteriyel, antiviral olarak kullanılır.
MENEMEN
Domates ve biberler yıkanıp temizledikten sonra doğranır.
Üzerine tuz katılarak kavanoza konur.
Suyla dolu tencerede, kavanozlar ters çevrilerek yarım saat kaynatılır.
Metal kapaklar sıcak suda genişleyerek sıkışır. Böylece hava girişi önlenmiş olur.
KONSERVE
Kullanılacak malzeme yıkanıp temizlendikten sonra doğranır.
Yağ, tuz ve kullanılacak malzemeler karıştırılıp hafif ateşte haşlanır.
Sıcak olarak kavanoza konulup ağzı kapatılır.
Suyla dolu tencerede, kavanozlar ters çevrilerek bir saat kaynatılır.
Metal kapaklar sıcak suda genişleyerek sıkışır. Böylece hava girişi önlenmiş olur.
Ters çevrilerek 3 gün bekletilir.
REÇEL
Öncelikle reçellerin konulacağı kavanozların sıcak suda kaynatılarak steril edilmesi gerekir.
Şekersiz reçelin kıvamını arttırmak için pektin(portakal, limon, greyfurt gibi meyvelerden elde edilen) kullanılabilir. Bu pektin, CaCO3
İle birlikte çalıştığından CaCO3 eklenmelidir.
Şeker yerine elmanın suyu çıkarılarak kullanılabilir.
Reçeli yapılacak meyvenin üzerine limon suyu(10 g) ve sulu Ca(10 g) çözeltisi ilave edilir.
250 ml sıkılmış elma suyu kaynamaya başladıktan sonra pektin(Elma pektini ise 2 çay kaşığı, Limon pektini ise 3 çorba kaşığı ) ilave ederek çok hızlı bir şekilde 1-2 dak. iyice karıştırılır.
Ca çözeltisinde bekleyen meyve veya meyve suyu(750 ml) kaynayan elma suyunun içine eklenir.Bir dak. kaynatılır. Sıcakken 2 parmak boşluk kalacak şekilde steril kavanozlara doldurulur.Su dolu tencerenin içinde 10 dak. kaynatılır.(Deniz seviyesinden her 300 m yükseklik için bir dakika daha fazla kaynatılır.)
Limon suyu uzun süre bozulmasını engelleyecektir.
Şeker yerine keçiboynuzu pekmezi, meyan şurubu, elma suyu konsantresi kullanılır.
Limon sitrik asit yerine kullanılır.
Domates ve biberler yıkanıp temizledikten sonra doğranır.
Üzerine tuz katılarak kavanoza konur.
Suyla dolu tencerede, kavanozlar ters çevrilerek yarım saat kaynatılır.
Metal kapaklar sıcak suda genişleyerek sıkışır. Böylece hava girişi önlenmiş olur.
KONSERVE
Kullanılacak malzeme yıkanıp temizlendikten sonra doğranır.
Yağ, tuz ve kullanılacak malzemeler karıştırılıp hafif ateşte haşlanır.
Sıcak olarak kavanoza konulup ağzı kapatılır.
Suyla dolu tencerede, kavanozlar ters çevrilerek bir saat kaynatılır.
Metal kapaklar sıcak suda genişleyerek sıkışır. Böylece hava girişi önlenmiş olur.
Ters çevrilerek 3 gün bekletilir.
REÇEL
Öncelikle reçellerin konulacağı kavanozların sıcak suda kaynatılarak steril edilmesi gerekir.
Şekersiz reçelin kıvamını arttırmak için pektin(portakal, limon, greyfurt gibi meyvelerden elde edilen) kullanılabilir. Bu pektin, CaCO3
İle birlikte çalıştığından CaCO3 eklenmelidir.
Şeker yerine elmanın suyu çıkarılarak kullanılabilir.
Reçeli yapılacak meyvenin üzerine limon suyu(10 g) ve sulu Ca(10 g) çözeltisi ilave edilir.
250 ml sıkılmış elma suyu kaynamaya başladıktan sonra pektin(Elma pektini ise 2 çay kaşığı, Limon pektini ise 3 çorba kaşığı ) ilave ederek çok hızlı bir şekilde 1-2 dak. iyice karıştırılır.
Ca çözeltisinde bekleyen meyve veya meyve suyu(750 ml) kaynayan elma suyunun içine eklenir.Bir dak. kaynatılır. Sıcakken 2 parmak boşluk kalacak şekilde steril kavanozlara doldurulur.Su dolu tencerenin içinde 10 dak. kaynatılır.(Deniz seviyesinden her 300 m yükseklik için bir dakika daha fazla kaynatılır.)
Limon suyu uzun süre bozulmasını engelleyecektir.
Şeker yerine keçiboynuzu pekmezi, meyan şurubu, elma suyu konsantresi kullanılır.
Limon sitrik asit yerine kullanılır.
Limon pektini eldesi:
0,227 g limonun beyazı rendesi
4 çorba kaşığı limon suyu eklenir.
Bir saat bekletilir.
0,473 ml su eklenir.
Bir saat beklenir.
10 dak. kaynatılır.
Tülbentten süzülür. Steril bir kavanoza konulur.
0,227 g limonun beyazı rendesi
4 çorba kaşığı limon suyu eklenir.
Bir saat bekletilir.
0,473 ml su eklenir.
Bir saat beklenir.
10 dak. kaynatılır.
Tülbentten süzülür. Steril bir kavanoza konulur.
Sulu Ca çözeltisi:
125 ml suda yarım çay kaşığı CaCO3 karıştırılır.
125 ml suda yarım çay kaşığı CaCO3 karıştırılır.
Elma pektini eldesi:
2.5 kg elmanın kabukları, rendesi ve çekirdekleri
Üzerini geçecek kadar su ile doldurulur.
Suyun yarısını buharlaştırana kadar kaynatılır.
Tülbentten bir akşam bekletilerek süzülür.
Süzüntü istediğimiz kıvama gelene kadar kaynatılır. Steril kavanozlara konur.
Marketlerden alınan ürünlerin içindekiler
2.5 kg elmanın kabukları, rendesi ve çekirdekleri
Üzerini geçecek kadar su ile doldurulur.
Suyun yarısını buharlaştırana kadar kaynatılır.
Tülbentten bir akşam bekletilerek süzülür.
Süzüntü istediğimiz kıvama gelene kadar kaynatılır. Steril kavanozlara konur.
Marketlerden alınan ürünlerin içindekiler
KONSERVE
ASİT DÜZENLEYİCİ(Sitrik asit)
TURŞU KUR
ASİT DÜZENLEYİCİ(Sitrik asit)
TAŞIYICI(CaCl2)
ASİT DÜZENLEYİCİ(Sitrik asit)
TAŞIYICI(CaCl2)
DİABETİK REÇEL
TATLANDIRICI(Sorbitol)
ASİT DÜZENLEYİCİ(Sitrik asit)
KIVAM ARTIRICI(Pektin)
KORUYUCU(Potasyum sorbat, Sodyum benzoat)
TATLANDIRICI(Sorbitol)
ASİT DÜZENLEYİCİ(Sitrik asit)
KIVAM ARTIRICI(Pektin)
KORUYUCU(Potasyum sorbat, Sodyum benzoat)
HAZIR REÇEL
GLİKOZ ŞURUBU
KIVAM ARTIRICI
ASİT DÜZENLEYİCİ(Sitrik asit)
GLİKOZ ŞURUBU
KIVAM ARTIRICI
ASİT DÜZENLEYİCİ(Sitrik asit)
Bu atölyeye katılan Tuba arkadaşımızın çektiği resimler de http://picasaweb.google.com.tr/tugbaozbilgin/22Agustos2009ZeytinburnuTBbiBitkilerBahcesiKSaHazRlKAtolyesi#
bağlantısında.
bağlantısında.
-----
BODRUM'DAN ŞİPŞAK TURŞU
YanıtlaSilVolkan Cozurdatmacı
Malzemeler:
8 adet Çengelköy Salatalığı
½ litre üzüm sirkesi
½ demet dereotu
8 diş sarmısak (Kastamonu)
1 yemek kaşığı tuz
1 adet kapaklı cam kavanoz
1 yemek kaşığı toz şeker (İsteğe bağlı)
Yapılışı:
Çengelköy salatalığını yıkayıp kurulayınız, her iki ucunu tepelerinden kesiniz. Dereotunu yıkadıktan sonra, kavanozun dibine 3/2 sini yerleştiriniz. Salatalıkları dikine koyunuz. Sarmısakları ayıklayıp
dikine kesiniz ve salatalıkların aralarına diziniz.
1 yemek kaşığı tuzu, salatalıkların üzerine gelecek şekilde serpiniz. Son olarak ta üzüm sirkesini salatalıkların üzerini geçecek biçimde dökünüz.
Kavanozu ılık fakat güneş görmeyen bir yerde
sadece 24 saat bekletiniz. Şaşırmayın turşunuz hazır. Tuz ya da sirke tadı yoğun gelir ise salatalıkların tepelerini kesmeyin ve 1 yemek kaşığı toz şeker ilave edin.
Bu turşu kaç kişilik diye sorarsanız, cevap size kalmış olacaktır. Doğal, içinde ne olduğunu bildiğiniz, kütür kütür turşunuzu rakı eşliğinde tüketiniz.
Afiyet olsun...
Not:
Bu turşunun yukarıdaki miktarı ile bugün için maliyeti 2.20 TL.dir.
Etkinliği gayet güzel özetlemişsiniz Sevgili Yeşimcim. Gerçektende güzel vakit geçirdik, pektini öğrenmek de çok iyi oldu. En kısa zamanda çikolata yapımında, tekrar görüşmek üzere. Sevgiler...
YanıtlaSilAslı Balakin