26 Mart 2009 Perşembe

ADI ÜSTÜNDE İŞLETME...



İki tane daha tohum güneşe gülümsedi.Yumurta nihayet yorulup yana devrildi.Dışarısı buz gibi,dondum bugün...Bir sürü toprak ve çimlendirme ile ilgili blog yazısı var.Zaten her türlü mükemmel bilgi
http://www.pembedomates.org/ Kaynaklar daki rehberde var,hem de mükemmel resimler eşliğinde.
Ben yine sağlığımız konularına devam ediyorum.Çiftlik balıkları hakkındaki görüşlerimi paylaşmıştım.Dönelim süt ve yoğurda!Aşagıdaki yazı Sabah Gazetesinden alınmadır.Ben mi anlama özürlüyüm ki ANLAYAMADIM!!!Sanki herşey normalmiş gibi.Bu ülkede kaç büyük işletme az süt,bol katkı,çok kar yapmak yerine,%3 alt sınırmış,daha çok isteyen dilediği kadar fazla kullanabilirmişmiş te efendim,hangi işletme cebinden fazla para çıkaracak!Yolunu bulsalar suyu beyaza boyayıp yutturacaklar.Gerçi o bile bugün zorla dayatılan UHT sütlerden veya büyüme hormonlu,antibiyotikli ve kimbilir daha ne kansorejen maddeli(GDO lu mısır pirinç soya vs yemiyor musunuz?Siz öyle sanın ya inekler,tavuklar!) süt diye satılan zehirlerden yüz kat daha iyidir!30 sene sonra kaç kişi diyalizle ancak hayatta kalabilecek?Metabolik sendrom nezleden daha yaygın olacak ama o zaman da çoktaaaan geçmiş ola.Adı üstünde BANANE SÜT İŞLETMESİ!Tabi işletecek hepimizi.Adam zaten yazmış her yere.Yıllardır ne güzel işletip duruyorlar!Hasta mı oldu millet?ONE MINÜT,hemen beş hastane on ilaç fabrikası açalım,işletmeye devam!



Tarım ve köyişleri Bakanlığı'ndan yoğurt açıklaması
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, fermente süt ürünleri tebliğinde yapılandeğişiklikle, evlerde yapılan ve yaklaşık yüzde 3 proteinli yoğurdun,gıda güvenilirliği şartlarına uyan sektör tarafından yapılabilmesininönünün açıldığını bildirdi. ..

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, fermente süt ürünleri tebliğinde yapılandeğişiklikle, evlerde yapılan ve yaklaşık yüzde 3 proteinli yoğurdun,gıda güvenilirliği şartlarına uyan sektör tarafından yapılabilmesinin önünün açıldığını bildirdi.

Tebliğde geleneksel Türk yoğurdunun tanımlanmadığı ve bu konudaçalışmaların yoğun olarak sürdüğü belirtilen açıklamada, süt proteinitağşişi mümkün olmadığı için yoğurtta kuru madde değerine tebliğde yerverilmediği vurgulandı.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Resmi Gazete'nin 16 Şubat 2009 tarihlisayısında yayımlanan ve yoğurttaki protein oranının düşürülmesinedeniyle kamuoyunda tartışmalara neden olan Fermente Süt ÜrünleriTebliği konusunda yazılı bir açıklama yaptı.

Yoğurdun önceki dönemlerde koyun sütü veya koyun ve keçi sütükarışımından, bazen de manda sütü karıştırılan sütten üretildiğiancak, günümüzde özellikle sanayide hemen hemen tamamen inek sütükullanıldığına işaret edilen açıklamada, Türkiye'de büyük bölümü ineksütü olmak üzere 12,5 milyon ton süt üretildiği, bunun da yaklaşık 4,7milyon tonu kayıt altında, küçük, orta ve büyük ölçekli sanayideişlendiği kaydedildi.

AB'nin uyguladığı kota sistemi nedeniyle kayıtlı süt üretim miktarınınçok önemli olduğuna, kotanın üyeliğin kesinleştiği dönemde kayıtaltında olan, sanayide işlenen süt miktarına göre belirlendiğineişaret edilen açıklamada, bu konuda İtalya'nın önemli sorunlaryaşadığı hatırlatıldı.

Açıklamaya göre, Türkiye'de üretilen sütün büyük bir bölümü yoğurt vepeynir olarak tüketiliyor. Halen 838 bin tonu (yüzde 38) büyük, ortave küçük ölçekli sanayi tarafından, 1 milyon 362 bin tonu ise evlerdeolmak üzere toplam 2,2 milyon ton yoğurt üretildiği ve kişi başına 31kg yoğurt tüketildiği tahmin ediliyor. Yoğurdun 406 bin 125 tonu(yüzde 18,5'i) büyük ölçekli modern işletmelerde üretiliyor.

Vatandaşların, kırsal yerleşim birimlerinde kendi hayvanlarından eldeettiği sütle, şehirlerde ise sokaktan aldığı sütle yoğurt yaptığıanlatılan açıklamada, sokak sütlerinin sağlık ve hijyenik yöndenkontrol edilmediği için gıda güvenilirliği ve halk sağlığı açısındanrisk oluşturduğuna, sokak sütünden evlerde yapılan yoğurtlardakaynatmanın dışında gıda güvenilirliği açısından herhangi bir müdahaleyapılmadığına işaret edildi.

Bunun yanı sıra evlerde yoğurt yapımı için çiğ sütün kontrolsüzkoşullarda kaynatıldığı, uzun süre kaynatmanın sütün besin değeriniazalttığı belirtilen açıklamada, evde yapılan yoğurdun sanayiyeyönlendirilmesi ile daha güvenli bir ürün elde etmenin yanında kayıtaltına alınan süt miktarının da yaklaşık yüzde 30 artacağı kaydedildi.

Açıklamada verilen bilgiye göre, sütün yapısındaki protein ve kurumadde miktarı, türe, ırka, beslenmeye, döneme göre değişiyor.Türkiye'de inek sütlerinin ortalama protein değeri yüzde 3 civarındaolduğu için, evlerde yapılan yoğurdun protein değeri de süt sadecekaynatıldığı, protein artırılması yönünden vakum ortamda suyunuçurulması veya süt tozu ilavesi gibi başkaca bir işlem yapılmadığıiçin bu sütlerin protein değeri kadar.

KODEKS ALİMENTARİUS'A UYUM SAĞLANMAYA ÇALIŞILDI

Uluslararası nitelikte olan Kodeks Alimentarius'un 2003 yılındayayımladığı standartta, yoğurdun, ''sütün mayalanması ile elde edilenasgari yüzde 2,7 protein ihtiva eden bir ürün'' olarak tanımlandığıhatırlatılan açıklamada, Türkiye'nin de üye olduğu KodeksAlimentarius'un standardındaki ana ilkenin, yoğurttaki kıvam gözönünde bulundurulmaksızın, sütün protein ve kuru maddesinde artırımolmadan yoğurt yapılabilmesine imkan verdiğine işaret edildi.

Fermente Süt Ürünleri Tebliği'nde Şubat ayında yapılan değişiklikleKodeks Alimentarius Standardında uyum sağlamaya çalışıldığı, ayrıcaTürkiye'deki inek sütü değerlerinin dikkate alındığı vurgulananaçıklamada, şöyle devam edildi:

''Bu nedenle asgari protein oranı yüzde 3 olarak belirlenmiştir. Budeğer asgari değer olup, bunun üzerindeki değerlerde protein oranlarıiçeren yoğurt yapmanın önünde hiçbir engel bulunmamaktadır. Öncekitebliğe göre yapılan üretimin devamının veya önünün kesilmesi sözkonusu değildir. Kaldı ki bu tebliğ ile 'yoğurt' tanımlanmış olup,'Geleneksel Türk Yoğurdu' tanımlanmamıştır ve bu konuda çalışmalaryoğun olarak sürdürülmektedir.

Tebliğ ile evlerde yapılan ve toplumun yüzde 62;si tarafındantüketilen yaklaşık yüzde 3 proteinli yoğurdun gıda güvenilirliğişartlarına uyan sektör tarafından da yapılabilmesinin önü açılmıştır.Böylelikle protein ve kuru maddenin artırılması yöntemi olan süttensuyun uzaklaştırılmasını gerektiren evoparasyon veya süt tozu ilaveedilmesi gibi işlemlere gerek olmaksızın doğrudan sütten yoğurtyapılabilmesine imkan sağlanmıştır. Aynı zamanda Kodeks Alimentariusstandardında kuru madde değeri verilmemiştir. Tebliğde yoğurdun yağsızkuru madde değerinin verilmemesinin nedeni, sadece süt protein oranınabakılarak yapılabilecek hilelerin (tağşişlerin) kolay anlaşılabilirolmasındandır. Süt proteinin tağşişi mümkün olmadığından kuru maddedeğerine yeni tebliğde yer verilmemiştir. Ayrıca, kıvamla yoğurtproteini ve protein ile kuru madde arasında doğrusal bir ilişkivardır. Yeni tebliğle ambalajların üzerine protein oranını yazmamecburiyeti getirilmiştir. Eski tebliğde olduğu gibi yeni tebliğde desade yoğurtlara herhangi bir katkı maddesinin katılması yasaklanmışolup, çiğ sütün sulandırılması da yasaktır.''

''FİYATIN DÜŞECEĞİ, TÜKETİMİN ARTACAĞI ÖNGÖRÜLÜYOR''

Yeni tebliğe göre doğrudan sütten yoğurt yapıldığı takdirde fiyatındüşeceği ve yoğurt tüketiminin artabileceğinin öngörüldüğü belirtilenaçıklamada, yoğurtta protein oranının düşürülmesinin etkilerikonusunda şu değerlendirme yapıldı:

''Yoğurtta protein oranının yüzde 3'e çekilmesi, besin değeriaçısından protein oranındaki yüzde 25'lik bir düşüş gibigörülmektedir. Ancak, bu zaten toplamda yüzde 62 olan, evde üretimi vetüketimi yapılan yüzde 3 proteinli yoğurtlar için söz konusu olmayıp,sadece payı yüzde 38 olan sanayi üretimi için geçerlidir. Kaldı kiyüzde 3 protein değeri minimal bir değerdir. Tüketici tercihine bağlıolarak daha yüksek protein oranlarında da yoğurtların üretilebileceğigöz önünde bulundurulmalıdır. Bu itibarla yoğurt tüketiminin artmasınabağlı olarak besin değeri açısından toplamda bir düşüş olmayacağı gibihalkımızın istediği protein oranlarında yoğurt tüketmesi de mümkünolacaktır.''

Tebliğ ile herhangi bir katkı maddesi katılmadan, sütün doğrudanmayalanması ile yoğurt üretilebilmesine imkan sağlandığı vurgulananaçıklamada, eski tebliğde olduğu gibi yeni tebliğde de süt ve yoğurdakatkı maddesi katılmasının kesinlikle yasak olduğu, yapılan hilelerindenetimlerle ortaya çıkarılması oldukça kolay olduğu ve bu konudayoğun bir çalışma yürütüldüğü belirtildi.

Açıklamada, ''tebliğle ilgili tartışmaların güvenilir gıda ve sağlıkkonularıyla uzaktan yakından hiçbir ilişkisi bulunmamaktadır''denildi.

Kaynak: Sabah Gazetesi





Ama bir de şunu dinleyin.Yazan kişi bu analizleri laboratuvar ortamında yıllardır yapan FSD üyemiz Funda Hanım.Her harfini aynen bende imzalıyorum.Balık yemleri konusunu araştırırken sadece bir madde günlerimi aldı!Şu listeye bir bakın!Diş macunundaki florid bile önemsiz kalır.

Yine de ne kadar becerebiliyorsunuz bilmiyorum ama siz sağlıcakla kalın!





Bakanlık Codex Alimentarius'un arkasına sığınıyor, ve özrü kabahatinden büyük açıklamalar yapıyor.
1)Protein değeri üzerinden hile yapılamaz diyor, melamin skandalını ne çabuk unuttular, protein analizi yapılırken ürünün içindeki azot miktarı belirlenir ve uygun katsayılar ile çarpılarak bulunan değer proteine çevrilir. Örnek olarak, su karıştırılmış sütlerdeki kuru madde ve protein değerlerini düzeltmek için yapısında % 66 .63 oranında azot bulunan melamin maddesi süttozlarına katılmıştır. Bugün melamin, yarın üre (gübre) veya başka bir madde olmayacağı ne malum.
Maalesef bir gıdanın kalite kriterlerini belirlemek için yapılan temel analizler ile nem, kül, yağ, protein, yoğunluk, vb. ürün üzerinde yapılan hileler, tağşişler belirlenemiyor. Gıda üzerinde oynanan o kadar çok hile hurda var ki, bu tür hileleri yapan üreticilerin zekası laboratuarlardan önde gidiyor.
Melamin katılmış süttozlarından dolayı onca çocuk ölmeseydi, ölümlerin nedeni araştırılmasaydı bu olayda skandala dönüşmeden kapanıp gider ve kimsenin ruhu duymazdı. Üstelik skandal ortaya çıkmadan önce Çin menşeili süttozlarının bizede girdiği kapalı kapılar ardında söyleniyorJ
2) Yeni yönetmelik ile yoğurt tanımlanıyor diyor, o kriterler ile üretilecek şey yoğurt ise, bizim bildiğimiz YOĞURT yoğurt değil o zaman. Türk Yoğurdu kriterleri üzerinde çalışma yapılacakmış.
3) Türk gıda kodeksi katkı maddeleri yönetmeliğinde, ayranlarda kıvam verici kullanılabiliyor, eminim çok yakında yoğurtlarda da kullanılmasına izin verilecek, codex alimentarius da izin veriliyor çünkü. Kendi değerlerimize, kendi ağız tadımıza bizden başka kimse sahip çıkamaz (bakanlık çıkmıyor ki..)
CODEX STANDARD FOR FERMENTED MILKS
CODEX STAN 243-2003 (google dan ulaşabilirsiniz) girip okuduğunuzda bakanlığın belirttiği gibi sütten direkt olarak yoğurt yapılmasına olanak sağlayan bir düzenleme olmadığı, kullanımına izin verilen katkı maddelerinin çokluğuna bakılarak bile anlaşılmaktadır.
Codex alimentarius da plain (normal) yoğurt için ince bir ayrıntıyı gözden kaçırmamak gerekiyor: stabilizers ve thickeners kullanımı ülkelerin kendi yasal düzenlemeleri çerçevesinde esnek bırakılmıştır.
Kullanılmasına izin verilen katkı maddeleri aşağıda aynen aktarılmaktadır.
170(i) Calcium carbonate GMP
331(iii) Trisodium citrate GMP
338 Orthophosphoric acid
339(i) Monosodium orthophosphate
339(ii) Disodium orthophosphate
339(iii) Trisodium orthophosphate
340(i) Monopotassium orthophosphate
340(ii) Dipotassium orthophosphate
340(iii) Tripotassium orthophosphate
341(i) Monocalcium orthophosphate
341(ii) Dicalcium orthophosphate
341(iii) Tricalcium orthophosphate
342(i) Monoammonium orthophosphate
342(ii) Diammonium orthophosphate
343(i) Monomagnesium orthophosphate
343(ii) Dimagnesium orthophosphate
343(iii) Trimagnesium orthophosphate
450(i) Disodium diphosphate
450(ii) Trisodium diphosphate
450(iii) Tetrasodium diphosphate
450(v) Tetrapotassium diphosphate
450(vi) Dicalcium diphosphate
450(vii) Calcium dihydrogen diphosphate
451(i) Pentasodium triphosphate
451(ii) Pentapotassium triphosphate
452(i) Sodium polyphosphate
452(ii) Potassium polyphosphate
452(iii) Sodium calcium polyphosphate
452(iv) Calcium polyphosphate
452(v) Ammonium polyphosphate
542 Bone phosphate
1000 mg/kg, singly or in
combination, as phosphorus
400 Alginic acid GMP
401 Sodium alginate GMP
402 Potassium alginate GMP
403 Ammonium alginate GMP
404 Calcium alginate GMP
405 Propylene glycol alginate GMP
406 Agar GMP
407 Carrageenan and its sodium, potassium, ammonium, calcium and
magnesium salts (including furcelleran) GMP
407a Processed Eucheuma seaweed GMP
410 Carob bean gum GMP
412 Guar gum GMP
Codex Standard 243-2003 6
INS No. Name of Additive Maximum Level
413 Tragacanth gum GMP
414 Gum arabic GMP
415 Xanthan gum GMP
416 Karaya gum GMP
417 Tara gum GMP
418 Gellan gum GMP
425 Konjac flour GMP
440 Pectins GMP
459 Beta-cyclodextrin 5 mg/kg
460(i) Microcrystalline cellulose GMP
460(ii) Powdered cellulose GMP
461 Methyl cellulose GMP
463 Hydroxypropyl cellulose GMP
464 Hydroxypropyl methyl cellulose GMP
465 Methyl ethyl cellulose GMP
466 Sodium carboxymethyl cellulose GMP
467 Ethyl hydroxyethyl cellulose GMP
468 Cross-linked carboxymethyl cellulose GMP
469 Sodium carboxymethyl cellulose, enzymatically hydrolyzed GMP
470(i) Salts of myristic, palmitic and stearic acids with ammonia, calcium,
potassium and sodium GMP
470(ii) Salts of oleic acid (calcium, potassium and sodium) GMP
471 Mono- and di- glycerides GMP
472a Acetic and fatty acid esters of glycerol GMP
472b Lactic and fatty acid esters of glycerol GMP
472c Citric and fatty acid esters of glycerol GMP
508 Potassium chloride GMP
509 Calcium chloride GMP
511 Magnesium chloride GMP
1200 Polydextrose GMP
1400 Dextrins, roasted starch GMP
1401 Acid treated starch GMP
1402 Alkaline treated starch GMP
1403 Bleached starch GMP
1404 Oxidized starch GMP
1405 Enzyme treated starch GMP
1410 Mono starch phosphate GMP
1412 Distarch phosphate GMP
1413 Phosphated distarch phosphate GMP
1414 Acetylated distarch phosphate GMP
1420 Starch acetate GMP
1422 Acetylated distarch adipate GMP
1440 Hydroxypropyl starch GMP
1442 Hydroxypropyl distarch phosphate GMP
1450 Starch sodium octenyl succinate GMP
1451 Acetylated oxidized starch GMP


Sevgiyle kalın.Yeşim Güriş

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder