EV YAPIMI TARIM İLAÇLARI
Bitki zararlılarını engellemek yani bulaşmadan önce uzakta tutmak (bunun için birlikte yetişmeyi seven bitkileri beraberce yetiştirmek, temizlik, sağlıklı ve hastalıklara dayanıklı bitkilerin yetiştirilmesi gibi işlemler uygulanabilir) tarımda böcek kontrolünün başlangıcı veya ilk adımı olmasına rağmen, böcek öldürücü organik ilaçların bazı zamanlarda uygulanması daha kolay bir yöntem olarak kabul edilebilir. Ev yapımı hastalık ve zararlı uzaklaştırıcı karışımların çoğu bahçelerde ortaya çıkan hastalık ve zararlılara karşı çok etkili olabilmektedirler. Güçlü acı lezzet ve keskin kokular, ev yapımı hastalık etmeni ve zararlıları uzakta tutan ilaçların ana özelliklerini oluştururlar.Ev yapımı ilaçların çoğu sadece böcek uzaklaştırıcı bitki (büyürken etrafına bazı böcekleri yaklaştırmayan bitkiler) gibi davranırlar. Parçalara ayrılıp suda bekletilirler ve peynir sızdırma bezlerinden veya naylon bezlerden süzülerek elde edilen böcek itici (uzaklaştırıcı) çayları elde edilir. Daha sonra elde edilen bu çaylar (bitki suları) su ile belirli oranda seyreltilerek uygulama suları elde edilmiş olurlar. Uygulama suları genel olarak ısıtılmazlar. Çünkü ısıtma sırasında uygulama suyunda bulunan pek çok bitkisel madde zarar görür ve etkisini kaybeder. Isıtma yerine, kullanılacak olan bitki kısımları kurutulup, parçalanır ve birkaç günlük süre ile mineral yağ içerinde bekletilerek daha sonra suya katılır. Katıldığı su içerisine çok az miktarda deterjan veya sabun katılarak daha önce katılmış olan yağın suyun yüzeyinde asılması veya su yüzeyine çıkması sağlanır. Ayrıca bu suya bir çay kaşığı (her 4 litre su için) alkol katılarak sabunun tamamen çözünmesi sağlanır. Aşağıda bazı böcek uzaklaştırıcı karışımların tarifi verilmiştir. Bu karışımlardan değişik kaynaklarda binlercesini bulmak mümkündür.
1.Dört diş sarımsak bir blendırda (kıyıcı) kıyılır veya dövülerek ezilir, üzerine iki çay kaşığı sıvı yağ ilave edilir, karıştırılır. Daha sonra bir çay kaşığı acı toz biber ilave edilir ve tekrar karıştırılır. Bir litre su bu karışıma yavaşça karıştırılarak dökülür. Bu şekilde kapalı bir kapta bir gün bekletilir. Kullanılacağı zaman dört litre suya bu karışım dökülerek kullanılır. Yani toplam olarak ilaç uygulama kabına (püskürtme kabına) beş litre sıvı konmuş olur. Uygulanacak alan büyükse aynı oranlarda ilaç hazırlanır. Bu ilaç; birçok böceği örneğin beyazsinekleri, yaprak bitlerini, kırmızı örümcekleri ve lahana kurtlarını bahçeden uzaklaştıracaktır. Her şeyden önce unutulmaması gereken bir konu vardır. Arazide günlük geziler yapılarak zararlılar görülür görülmez mücadeleye başlanması gerekir. Yani böceklerin artış göstermesinden önce mücadeleye başlanmalıdır. Bu ilaç kullanılmadan önce püskürtücünün tıkanmasını önlemek için tülbentten süzüldükten sonra kullanılır.
2. 1/6 fincan ( 1 fincan 24 mililitredir) sönmüş kireç 4 litre suyla karıştırılır. Bu karışıma bir kaç damla sıvı sabun ilave edilir. Bu haliyle bu karışım kırmızı örümceklere karşı iyi bir ilaç olur. Şunu da unutmamak gerekir. Kireç fazla kullanılırsa bitkilere önemli zararlar verebilir. Bunun için önce bir iki bitkiye uygulama yapılır. Bir iki gün beklenir. Her hangi bir problem görülmezse tüm bitkilere uygula işlemine geçilir.
3. 30 gram domates yaprağı ezilerek dört litre suyla karıştırılır. Kapalı kapta bir gün bekletilir. Tülbentten süzülür ve kullanılır. Bu karışım birçok böceğe ilave olarak özellikle beyaz lahana kelebeklerini de itici etkiye sahiptir.
4. Hangi böceği yok etmek istiyorsanız ondan toplayabildiğiniz kadar toplayıp iyice ezdikten sonra beş litre suyla karıştırıp yine o böceğe karşı itici olarak kullanınız. Böcekler bundan nefret edip uzaklaşacaklardır. Elbette açık gözle bu böcekleri ezmek mümkün olmayabilir ama etkili bir yol olduğunu unutmayınız.
5. Nikotin sülfat (tütün ve suyun kükürtle karışımı): Bu karışım birçok patates, domates, biber ve patlıcan bitkileri dışındaki bitkiler için çok iyi bir ilaç olarak bitkilere zarar veren böceklere karşı kullanılabilir. Kendi tütün suyunuzu yapabilmek için 15 gram fabrika artığı tütün 4 litre su içerisinde bir gün süreyle oda sıcaklığında (yaklaşık 20 derecede) bekletilir. Sonra tülbentten süzülerek elde edilen sıvı ilaç olarak kullanılabilir. Tütün suyu hemen hemen tüm böceklere karşı kullanılabilir. Ancak yaprak bitlerine karşı çok etkili bir ev yapımı ilaç olarak kabul edilebilir.
6. Süt: Virus hastalıkları ve mantari hastalıklara (külleme, mildiyö) karşı kullanılabilecek çok önemli bir maddedir. Normal olarak 500 gram süt 4 litre su ile karıştırılarak elde dilen karışım ilaç olarak bitkilere püskürtülebilir. Bu uygulamada taze süt yerine süt tozu da kullanılabilir. Uygulama serin zamanlarda özellikle öğle öncesi zamanlarda yapılmalıdır. Akşam saatlerinde ve gece asla uygulama yapılmamalıdır. Uygulama gerekiyorsa dört-beş günde bir tekrarlanabilir. Uygulama direkt olarak yapraklara yapılır. Seralarda uygulamadan sonra veya hemen önce sera havalandırma açıklıkları açılmalıdır.
7. Soğan: Bir büyük soyulmamış soğan parçalara ayrılır ve bir blendırda (kıyıcı) tamamen ince parçalara ayrılır. Parçalar kıyıcı içerisinde iken bir litre su ilavesi yapılarak düşük hızla karışım sütümsü bir hal alıncaya kadar karıştırılır. Daha sonra tülbentten süzerek bitkilere uygulanır. Bu karışıma bir çay kaşığı toz acı biber ilave edilirse daha iyi sonuç alınabilir. Bu karışım daha çok yaprak bitleri ve kırmızı örümceklere karşı çok etkili olur. Uygulama açık arazide yapılacaksa yağmurlu zamanlardan önce veya sonra uygulama yapılamalıdır. Aksi halde karışımın etkisi azalır. Seralarda uygulama öğle önce ve çok sıcak olmayan anlarda yapılmalı ve sera havalandırma açıklıkları açılmalıdır.
8. Saf sabun (Arap sabunu): 225 gram saf sabun (Arap sabunu) 9 litre su içerisinde çözdürülür ve ilaç olarak kullanılabilir. Bu ilaç bitkilerde görülen birçok zararlıyı etkiler. Bu ilaç uygulandıktan sonra bitki üzerinde kuruması sağlanır. Bir gün sonra saf temiz suyla yıkanarak uzaklaştırılır. Seralarda bu işlem yapılırken bitkilerin geceye ıslak girmemelerine çok dikkat edilmelidir. Aksi halde hastalıklar ortaya çıkar.
9. Odun külü: Bitkilerin etrafına odun külü hafifçe dökülürse sümüklü böcek ve yılanlara karşı bitkiler engellenmiş olur.
10. Mildiyöye (domates ve hıyarlarda yaprak, gövde ve meyvelerde esmerleşme) karşı diğer bir tarif: Bir yemek kaşığı soda, bir yemek kaşığı saf zeytinyağı, bir yemek kaşığı saf sabun (sıvı veya toz), dört litre suya karıştırılarak uygulanır.
11. Elma sirkesi (Mantari hastalık ilacı olarak): Yaprak lekesi, mildiyö gibi hastalıklara karşı kullanılabilecek bir karışımdır. Uygulamada üç yemek kaşığı elma sirkesi 4 litre suyla karıştırılarak kullanılabilir. Seralarda uygulama öğle öncesi saatlerde yapılmalı ve sera havalandırma açıklıkları açılmalıdır.
Prof.Dr.Sezgin UZUNOndokuz Mayıs Üniversitesi,Ziraat Fakültesi,Bahçe Bitkileri Bölümü,55139 Kurupelit/SamsunTlf: (0362) 3121919/1381(İş)Tlf: 0505 6177438 (Cep)
1 Temmuz 2009 Çarşamba
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder