5 Nisan 2009 Pazar

YORUMSUZ

Havalimanı Gümrük ekipleri, THY uçağı ile önceki gün akşam Tel Aviv'den İstanbul'a gelen İsrail uyruklu Boaz L.'yi, şüphe üzerine takibe aldı. Ekiplerin, İsrailli yolcunun valizinde yaptığı aramada, alüminyum folyolarla kaplı 18 poşet bulundu. Paketleri açan gümrük ekipleri, genetik yapısı değiştirilmiş 3 kilogram domates tohumunu ortaya çıkardı. İfadesi alınan Boaz L., Bakırköy Adliyesi'ne sevk edildi. Hibrit (genetik yapısı değiştirilmiş) tohumlar, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın izni dahilinde sadece ABD, Hollanda, Fransa ve İsrail'den ithal edilebiliyor. 1 gram tohumdan ortalama 25 kilogram ürün alınabiliyor.Haberler.com



18 Aralık 2007 Salı 15:30
İSTANBUL -İHA- Atatürk Havalimanı'nda İsrailli bir yolcu, piyasa değeri 100 bin YTL olan 3 kilogram domates tohumu ile yakalandı. Genetik yapısı değiştirilen tohumların altından daha değerli olduğu öğrenildi.
Edinilen bilgiye göre, gümrük ekipleri, Tel Aviv'den Türk Hava Yolları'nın (THY) TK 1187 sefer sayılı uçağı ile dün akşam saat 20.00'de İstanbul'a gelen İsrailli Boaz L.'yi yakın takibe aldı. İsrailli yolcunun çantasında arama yapan ekipler, alüminyum folyolarla kaplı poşetler buldu. 18 adet paketi açan gümrük ekipleri, 3 kilogram genetik yapısı değiştirilmiş domates tohumu ile karşılaştı. Altından değerli olan tohumların gramının 25 YTL olduğu belirtilirken, olayla ilgili gözaltına alınan İsrailli yolcu Boaz L., basın mensuplarını görünce yüzünü gizledi. Boaz L., sorgusunun ardından Bakırköy Adliyesi'ne sevk edildi.
Hibrit (genetik yapısı değiştirilmiş) tohumlarının, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın izni ile yalnızca ABD, Hollanda, Fransa ve İsrail'den kurallar dahilinde ithal edilebildiği ve 1 gram tohumdan ortalama 25 kilogram ürün alındığı, ekildiği sahalarda maliyeti düşürdüğü öğrenildi. Ayrıca, Türkiye'nin genetik yapısı ile oynanmış tohum ithali için yıllık yaklaşık 100 milyon dolar para harcadığı da kaydedildi.
TUNCER CENGİZ




Kaçakçı geldi hanım: Transgenik tohum bunlar!
İsrailli bir "turist" ülkemize 3 kg transgenik domates tohumu sokmaya çalışırken yakalandı. THY uçağı ile Tel Aviv"den İstanbul"a gelen İsrail uyruklu Boaz Y. isimli yolcunun valizinde toplam 100 bin YTL değerinde genleriyle oynanmış kaçak domates tohumu bulundu. Bu resmin anlamını Prof. Dr. Şeminur Topal"a sorduk.
Yolcunun ülkeye kaçak tohum sokmak istemesi büyük bir suç. Fakat söz konusu tohumların genetik yapısına müdahale edilmiş olunca iş biraz daha ciddi bir kimliğe bürünüyor.
Bu konu hakkında görüşünü aldığımız Prof. Dr. Şeminur Topal Yıldız Teknik Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve "Değiştirilen Gen mi? Sen mi? Evren mi?" kitabının yazarı.
Zaman gazetesinin verdiği haberde "ABD, Hollanda, Fransa ve İsrail"den Tarım ve Köyişleri Bakanlığı"nın izni ile genetik yapısıyla oynanmış tohum ithal edilebiliyor" denmiş. Biz Türkiye topraklarında genleriyle oynanmış tohum ekilmesi "yasak" diye biliyorduk?
Yasalara göre GDO(Genleri Değiştirilmiş Organizma) tohum ekilmesi yasak. Bunun dışında, ne tür tohum olursa olsun ciddi bir prosedür izleyerek, onaylar, izinler alarak gelmesi lazım.
Böyle bavullarda kaçak tohum getirilmesi biraz garip geliyor insana&
Zannediyorum ki bu olay tek değil& İsrail"den buraya çanta çanta GDO tohum getirildiğini duyuyoruz. 1 kilo tohum 1 kilo altından daha pahalı. Hatta, GDO tohumların bazı yerlerde köylüye bedava dağıtıldığı bile söyleniyor, toprağa yayılması için. Elimizde kanıt yok ama Sakarya Ovası ve Manisa"da bedava GDO tohum dağıtıldığına dair söylentiler var.
Bakın kanser oranları, Alzheimer, alerji korkunç bir biçimde artıyor ama hiçbir önlem alınmıyor. Bebeklerde çok fazla anomali görülmeye başlandı. Tarım alanında denetimlerimiz maalesef pek kuvvetli değil. Bakanlık "kontrol edemiyoruz" diyor. Mesela piyasada şu mevsimde bile çilek var. Çilek var ama lezzet, koku başka bir türlü. Her mevsim domates var artık. Bu domatesler de eskisi gibi değil; et gibi bir tabaka var ortasında, çekirdekleri çekirdek gibi değil.
Türkiye"de transgenik tohum ekimi hem yok, hem de var yani&
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı uzun yıllar boyunca, "asla, bizde GDO tohum yok" diye açıklamalar yaptı. Bugün "var ama kontrol edemiyoruz, kaçak girişler oluyor" denmeye başlandı.
Amerika ve İsrail"in kendilerini GDO tohuma adadıklarını zaten biliyoruz da Fransa ve Hollanda"da GDO tohum üretilmesi biraz şaşırtıcı. Avrupa Birliği GDO ürünlere büyük tepki gösteriyor ama bu tohumların üretilmesine nasıl izin veriyor?
Avrupa Birliği GDO tohum ekimini çok kontrollü olarak uyguluyor. Bazı gen uygulamalarına izin veriyor; bazılarını topraklarından içeri dahi sokmuyor. Hollanda sadece gen teknolojisinin değil, bütün biyoteknoloji uygulamalarının merkezi. O yüzden GDO tohum üretmeleri şaşırtıcı değil. Fransa ise GDO tohum üretiyor ama kendi vatandaşlarından büyük tepki alıyor. Şu anda GDO kolza ekimini de, mısır ekimini de yasakladılar. Fransız çiftçi örgütleri çok güçlü. Ses getiren kitlesel hareketler düzenleyebiliyorlar.
Prof. Dr. Şeminur Topal"ın ATV Muhabir programında GDO"lu ürünlerle ilgili katıldığı söyleşinin kayıtları için tıklayın.
http://www.youtube.com/watch?v=SgwszVUAUMg

Sevgiyle kalın.Yeşim Güriş

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder