3 Haziran 2009 Çarşamba

AHMET ATALIK DAHA NE DESİN???
















"Eğer bugün genetiği değiştirilmiş ürünler olmasa, dünya aç kalır!" Buyurmuş beyfendi!İnanılır gibi değil!
(http://haber.gazetevatan.com/haberdetay.asp?detay=Genetikle_oynamak_dogru_mu&tarih=03.06.2009&Newsid=241516&Categoryid=4&wid=5#javascript

Sayın Ahmet Atalık ta cevap yazmış ama anlayana!

Sayın Livaneli,
Hiçbir satırına katılamayacağım yazınızın katılabileceğim tek kısmısondaki "ne de olsa öğrenmenin sonu yok" ifadenizdir.
Son derece hassas tartışmaların yaşanacağı bir sürecin başlangıcında böylebir yazının özellikle sizin tarafınızdan yazılması camiamızda üzüntü ilekarşılanmıştır.
Bu makalenizi Avrupa Birliği'ndeki kimi deneyimlerinize dayanarakyazmanızdan dolayı şu kısa bilgiyi vermek yerinde olacaktır. AB'deGDO'ların serbest bırakılmasına esas çalışmanın başını biyoteknoloji deviMonsanto çekmiştir. Bu çalışma şu anda Fransa'da Caen ve RouenÜniversiteleri ile Genetik Mühendisliği Üzerine Bağımsız Bilgi veAraştırma Komitesi mensubu (bağımsız) bilim insanları tarafından yenidenincelemeye tabi tutulmaktadır. Çıkan sonuç "Daha önce yapılmış buaraştırmanın sonucuna göre GDO'ların insan sağlığına hiçbir zararıolmadığını söylemek mümkün değildir." şeklindedir. Size bu çalışmanın birözetini (İngilizcedir) ekte sunuyorum.
AB'nin lokomotifleri Fransa geçen yıl, Almanya ise bu yıl GDO'lu tarımıyasaklamıştır. Sadece birkaç AB ülkesi çok küçük bir alanda bu tarımıyapmaktadır ve bu alanlar son yıllarda küçülmektedir. AB yurttaşlarının%71'i bu gıdaları tüketmek istememektedir.
GDO'ları üreten hali vakti yerinde ülkeler bunları çoğunlukla ihraç etmeküzere yetiştirmektedirler. Sayın Cemil Çiçek'in basında yer alanhaberlerine bakılırsa ülkemizde tüketilmek üzere bu ürünleryetiştirilecektir. Sizin bahsettiğiniz üzere GDO'lu gıdaların hiçbirsakıncası yok ise neden çocuk mamalarında kullanılmayacağı sayın Bakantarafından vurgulanmıştır?
"Öğrenmenin sonu yok" ifadenize dayanarak size Bağımsız dergisinin Mayıs2009 sayısında yayımlanan konu ile ilgili bir makalemi de gönderiyorum.
Arzu etmeniz halinde GDO'ların zararlarını gösteren bilimsel çalışmaları(İngilizcedir) da mail yoluyla gönderebilirim.
Çalışmalarınızda başarılar diler, konuyu gerçek yönleriyle de ele almanızıdilerim.

Ahmet ATALIK
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası
İstanbul Şube Başkanı

1 yorum: